Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Οι σειρές με τα ωραιότερα soundtrack ever!

Ένα καλό soundtrack μπορεί να δώσει χαρακτήρα, σωστή ατμόσφαιρα και συναίσθημα στην κινούμενη εικόνα που βλέπουμε.

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε soundtrack ο νους μας πάει απευθείας στις ταινίες. Ωστόσο, και οι τηλεοπτικές σειρές έχουν να προσφέρουν εξαιρετικά μουσικά scores. Πολλές φορές αναλαμβάνοντας κι εκείνα ρόλο αφηγητή στην ιστορία.

Εν έτει 2018, βιώνουμε την “χρυσή εποχή” της τηλεόρασης. Όλο και περισσότεροι “μεγάλοι” ηθοποιοί (βλέπε Anthony Hopkins στο “Westworld”), αγαπημένοι σκηνοθέτες και budget επιπέδου blockbuster (βλέπε “Game of Thrones”) έρχονται στη μικρή οθόνη. Παραγωγές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες της μεγάλης οθόνης με εκπληκτικά visuals. Χαρακτήρες με τους οποίους δένεσαι και κάποιοι που μισείς, σε 40λεπτα binge-worthy επεισόδια. Σε όλα αυτά, η μουσική επένδυση παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο. Σε βάζει στο σωστό κλίμα (και σε κρατάει εκεί). Και σε πολλές περιπτώσεις οι σειρές είναι υπεύθυνες που έμαθες έναν νέο καλλιτέχνη ή έκαναν ένα κομμάτι φοβερά επιτυχημένο.

Εγώ, που έχω κάνει πλέον “διδακτορικό” στις σειρές, σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με τα ωραιότερα τηλεοπτικά soundtrack όλων των εποχών (κατ’ εμέ) . Θα παρατηρήσετε επίσης, ότι απέφυγα να συμπεριλάβω 70ς-themed σειρές όπως το “Vinyl” (σε σκηνοθεσία Martin Scorsese και executive producer τον Mick Jagger των Stones) και “The Deuce”. Διότι από αυτές ένα δυνατό soundtrack το θεωρώ αναμενόμενο.

Twin Peaks

Μιλάμε για την πιο εμβληματική, cult σειρά των 90ς. Ο FBI agent Cooper εξερευνά τη δολοφονία της Laura Palmer, ενός έφηβου κοριτσιού (που έμοιαζε 35 χρονών) με πολλά μυστικά. Με φόντο τη μικρή πόλη του Twin Peaks, όπου λίγο-πολύ όλοι ήταν weirdos, ξετυλίγεται ένα αλλόκοτο μυστήριο. Ένα ονειρικό-εφιαλτικό παραλήρημα από το μυαλό του μάστερ του είδους, David Lynch. Το soundtrack, από τον συνθέτη Angelo Badalamenti, δεν θα μπορούσε να μην είναι κι εκείνο το ίδιο αλλόκοτα υπέροχο. Με παραδείγματα το instrumental “Laura Palmer’s Theme” και το “Audrey’s Dance” (για την αγαπημένη, σκανταλιάρα Audrey Horne). Creepy και μελωδικό παραμένει τόσο διαχρονικό όσο και το ίδιο το Twin Peaks.

Supernatural

Οι αδελφοί Winchester εδώ και -12; , 13;- πολλές, εν πάση περιπτώσει, σεζόν παλεύουν με δαίμονες, φαντάσματα και σταματούν την Αποκάλυψη. (Ξεχνάω πόσες φορές). Είναι ο ορισμός του “and look good while doing it”. Μέσα σε όλη τη μεταφυσική αιματοχυσία, κάνουν road-trip με το πιο iconic αμάξι, την Baby, ενώ από πίσω παίζει η classic rock playlist των ονείρων μας. Το “Supernatural” είναι πλέον συνώνυμο με το κομμάτι των Kansas, που ακούγεται σε κάθε season finale. Μαζί με τους AC/DC, Bob Seger, Metallica, Black Sabbath και πολλούς άλλους δημιουργούν ένα soundtrack ιδανικό για demon-slaying. Ή ξέρεις, αν απλώς θέλεις να νιώσεις κι εσύ λίγο badass.

Soundtrack

True Blood

I want to do bad things to you” τραγούδαγε ο Jace Everett επί εφτά σεζόν, στους τίτλους αρχής του “True Blood”. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου τα βαμπίρ είναι “out of the coffin” και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Σε μια μικρή πόλη της Louisiana, η Suki, ο vampire-Bill και ο βρυκόλακας-επιχειρηματίας Eric ζουν τον ερωτά τους. (Εντάξει όχι ακριβώς αλλά, you get the point). Πολύ σεξ, αίμα και πλοκή τραβηγμένη απ’τα μαλλιά, σε μια σειρά που θυμίζει λίγο b-movie, αλλά με καλό τρόπο. Ο αμερικάνικος Νότος και η λάγνα φύση των βρικολάκων εμπνέουν ένα βρώμικο και σέξυ soundtrack με dark country, R&B, hard rock. Με τις φωνές της Lucinda Williams, των Eagles of Death Metal, BRMC και Eels.

The O.C

Οκέι, μην με κρίνετε, αλλά μια εποχή το O.C (μέχρι που -σπόιλερ αλέρτ- πεθαίνει η Μαρίσσα, και τότε είπαμε, too far O.C, too far) ήταν πρώτο στις εφηβικές καρδιές μας. Η σειρά που πάλευε με θέματα όπως τα πρώτα χτυποκάρδια, το bullying, τον εθισμό και τη συναισθηματική αβεβαιότητα είχε και το ανάλογο soundtrack. Με κομμάτια που εξέφραζαν όλο το teen-angst που έκρυβες μέσα σου. Ο creator Josh Schwartz μάλιστα είχε πει πως από την αρχή ήθελε η μουσική να παίζει το ρόλο ενός ξεχωριστού χαρακτήρα στην σειρά. Το soundtrack του O.C πέτυχε ακριβώς αυτό. Και ακόμα περισσότερο απεδείχθη υπέρμαχος του indie rock κάνοντας δημοφιλή συγκροτήματα όπως οι Death Cab For Cutie, Beck και Phantom Planet .

Soundtrack

Big Little Lies

Η σειρά με το all-star cast, για την οποία μιλούσαμε όλοι την άνοιξη του ’17, που σάρωσε στα Emmy. Που για εφτά επεισόδια μας είχε να αναρωτιόμαστε, ποιος πέθανε, ποιος τον σκότωσε και πως ένα δεκάχρονο έχει καλύτερο γούστο στη μουσική από εμένα; Το Big Little Lies τα είχε όλα. Καλούς ηθοποιούς, ίντριγκα, σασπένς και ένα από τα καλύτερα soundtrack της χρονιάς που μας πέρασε και ίσως ever! Οι υπέροχοι τίτλοι αρχής με τα παραθαλάσσια πλάνα και το “Cold Little Heart” του Michael Kiwanuka θα ήταν αρκετό για να μιλήσουμε για καλό soundtrack. Όμως η mini σειρά του HBO κουβαλάει ακόμα πολύ “ψυχή”. Με κομμάτια από Otis Redding, Alabama Shakes, Sade, Frank Ocean, Leon Bridges και μια σαγηνευτική εκτέλεση του “Don’t” του Elvis Presley από τη Zoe Kravitz.  (Όπου μάλλον έκανε channeling την μαμά της, Lisa Bonet, στο “High Fidelity”).

Stranger Things

Η Eleven, ο Will, ο Mike, o Dustin και ο Lucas παρέα με τον αγαπημένο μας μπάτσο-χαζομπαμπά Hopper παλεύουν με τέρατα στο Upside Down. Dungeons and Dragons, έμπνευση από κλασσικές ταινίες των 80ς όπως “Stand By Me”, “E.T”, “Goonies” , references σε αληθινά πειράματα της CIA. Όλα χρησιμοποιούνται για να μας μεταφέρουν στο Hawkins και το έτος 1983. Όπως είναι αναμενόμενο, οι Kyle Dixon και Michael Stein, που είναι υπεύθυνοι για τη μουσική του “Stranger Things” κάνουν τον δικό τους φόρο τιμής στα 80ς και τους δημιουργούς της εποχής. John Carpenter, Giorgio Moroder, Tangerine Dream, έντονη παρουσία συνθεσάιζερ και κομμάτια από Clash, Foreigner και New Order.

Freaks and Geeks

Πριν το “Pineapple Express”, το τέλος του κόσμου (“This is the End”) και πριν ο Shia LaBeouf ψιλό-τρελαθεί. Οι James Franco, Seth Rogen , Jason Segel και λοιποί ήταν μια παρέα misfits μαθητών λυκείου, σε αυτή τη σειρά που τους έκανε γνωστούς. Το “Freaks and Geeks” κράτησε μόνο μια σεζόν (1999-2000). Όμως, πέρα από το ότι αποφοίτησε μια γενιά αγαπημένων, μελλοντικών κωμικών, μας χάρισε ένα φανταστικό soundtrack. Στα μόλις 18 επεισόδια περιέχονται πάνω από 120 τίτλοι κομματιών, που δίδαξαν στα παιδιά της νέας χιλιετίας καλή μουσική. Joan Jett, Van Halen, Grateful Dead, Billy Joel είναι μόνο μερικά από αυτά τα classics.

Dark

Η γερμανική σειρά του Netflix παρουσιάστηκε ως η ευρωπαϊκή απάντηση στο “Stranger Things”. Προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου, αφού το “Dark” είναι σειράρα in its own right. Και αν όχι για τα 80ς, ουδεμία σχέση έχει με το αμερικάνικο Spielberg-ικό “Stranger Things”. Το εύστοχα-ονοματισμένο “Dark” είναι σκοτεινό και ατμοσφαιρικό (φέρνει λίγο σε παλαιότερης εποχής ταινίες David Fincher ή ακόμα και David Lynch). Έχει μια φανταστικά περίπλοκη υπόθεση (το ότι είναι στα Γερμανικά δεν βοηθάει). Είναι δύσκολο να σας πω με τι έχει σχέση χωρίς να σποιλάρω, οπότε απλά δείτε το. Μουσικά είναι το ίδιο άρτιο και unsettling. Στο soundtrack, o electronic συνθέτης Ben Frost κάνει έξοχη χρήση του κουαρτέτου εγχόρδων Sinfonietta Cracovia. Αλλά και πιο σύγχρονης μουσικής όπως το κομμάτι “Goodbyeαπό Apparat και Soap&Skin του intro. Και ακόμα Fever Ray ( ίσως έχεις ακούσει το intro του “Vikings”), Roomful of Teeth και Agnes Obel.

Westworld

Καουμπόηδες, Άγρια Δύση, πόρνες και ρομπότ με σάρκα και οστά και ανθρώπινα συναισθήματα. Είναι όλα μέρος μιας καλοπληρωμένης φαντασίωσης. Ενός φανταστικού κόσμου όπου οι επισκέπτες μπορούν να σκοτώσουν, να βιάσουν και γενικά να ζήσουν λίγο το μύθο τους. Τα ανδροειδή αρχίζουν να “ξυπνάνε” α λα Toy Story. (“Σε εμάς τα παιχνίδια δεν μας αρέσει να μας καίνε και να μας καταστρέφουν” έλεγε ο Woody στο κωλόπαιδο της διπλανής πόρτας, Sid). Παράλληλα οι επισκέπτες αρχίζουν ολοένα να χάνουν την επαφή με το τι είναι αληθινό και τι όχι. Και όλα αυτά καθώς παίζουν instrumental, slowed-down εκδοχές τραγουδιών από Radiohead, Rolling Stones, Amy Winehouse και Cure στο πιάνο του σαλούν. Το sci-fi δεν ακούστηκε ποτέ καλύτερο.

The Handmaid’s Tale

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του 1985, της Margaret Atwood. Το “The Handmaid’s Tale” μας παρουσιάζει μια δυστοπική κοινωνία όπου κυβερνάει απολυταρχικά η ελίτ, οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, και χρησιμοποιούνται σαν sex slaves. Το soundtrack του καταφέρνει να παίξει έξυπνα με επιρροές από pop, rock, soul και indie. Simple Minds, Blondie, Peaches, Nina Simone, Jefferson Airplane, Cigarettes After Sex, απαρτίζουν ένα εκλεκτικό soundtrack. Παρά το ότι φαίνεται σε δυσαναλογία με μια τόσο βαριά σειρά, συχνά λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να φέρει ελπίδα και λύτρωση στους χαρακτήρες.

True Detective

Αναμφίβολα η επιλογή soundtrack και για τις δύο σεζόν ήταν εξαιρετική. Εδώ θα μιλήσω μόνο για την πρώτη, γιατί η δεύτερη πολύ απλά δεν μου άρεσε (και όχι μόνο σε μένα). Η πρώτη σεζόν του “True Detective” λοιπόν, είχε τους Matthew McConaughey και Woody Harrelson σε συγκλονιστικές ερμηνείες. Μια καθηλωτική υπόθεση μυστηρίου και ένα soundtrack μούρλια. (Από το θρυλικό μουσικό παραγωγό T-Bone Burnett). Είναι ένα γλαφυρό, neo-noir κράμα από rock, Americana, country και blues. Από μουσικούς όπως Leonard Cohen, Bob Dylan, Black Angels, John Lee Hooker και άλλους. Ξεχωρίζει φυσικά το κομμάτι στους τίτλους αρχής “Far From Any Roadαπό τους The Handsome Family, που σε βάζει αμέσως στο νόημα.

Peaky Blinders

Σε μουσικά πλαίσια, τι θα περίμενες από μια τηλεοπτική σειρά, βασισμένη σε μια πραγματική συμμορία gangsters; Με βία, σεξ και ναρκωτικά στους δρόμους του Birmingham, του 1920; Το soundtrack του “Peaky Blinders” ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Η σειρά είναι από μόνη της εξαιρετική. Με ένα από τα πιο καλογραμμένα τηλεοπτικά σενάρια, απίστευτη ατμόσφαιρα και κοστούμια (βασισμένα στη χαρακτηριστική ενδυμασία των Blinders). Α, και έναν μοναδικό Cillian Murphy. Τα 60λεπτα επεισόδια ξεκινούν με το Nick Cave & The Bad Seeds και το σκοτεινό και απειλητικό “Red Right Hand”. Η υπόλοιπη ώρα συνοδεύεται με τη μουσική υπόκρουση των White Stripes, Jack White, Tom Waits, Arctic Monkeys, Royal Blood, PJ Harvey και Radiohead. Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως το έγραψα εγώ το soundtrack και δεν το θυμάμαι.

Breaking Bad

Μια από τις καλύτερες σειρές της τελευταίας δεκαετίας και κατά πολλούς όλων των εποχών. Το Breaking Bad παρακολουθεί τον Walter White που από πράος, καθηγητής χημείας γίνεται βαρόνος των ναρκωτικών, μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο. Έπειτα γίνεται ο Heisenberg και μαζί με τον Jesse Pinkman χτίζουν την αυτοκρατορία του crystal meth και βυθίζονται στον επικίνδυνο κόσμο του εγκλήματος. Το soundtrack του Dave Porter, ποτέ δεν προσπάθησε να επισκιάσει τη δυναμική που προέκυπτε από τις μοναδικές ερμηνείες του Bryan Cranston και του Aaron Paul. Ούτε προετοίμαζε κάποια τρελή κορύφωση. Αντ’ αυτού κατάφερε να γίνει ένα με την εικόνα. Σαν το ένα να μην βγάζει νόημα χωρίς το άλλο. Με διάφορες γεωγραφικές και στιλιστικές επιρροές, από electro, ambient, country και folk μέχρι Latin και hip-hop. Η μουσική του Breaking Bad είναι η απόδειξη πως ένα καλό soundtrack είναι ο καλύτερος αφηγητής.

Item added to cart.
0 items - 0,00