Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Το “μάθημα” που πήραν οι Rolling Stones

“Κανείς δεν ακολουθεί τον James Brown.”

28 και 29 Οκτωβρίου, 1964. Santa Monica, California. Ο Steve Binder αποφασίζει να γυρίσει την πρώτη ταινία συναυλίας αγνοώντας ακόμα την τεράστια σημασία που θα είχε στην ιστορία της rock n roll. Τη συναυλία που ονομάστηκε Teenage Awards Music International (T.A.M.I Show) θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές λυκείου δωρεάν. Σκοπός ήταν να αναδειχθεί η μουσική που άκουγαν οι νέοι στην Αμερική και θα προβαλόνταν σε κινηματογραφικές αίθουσες ανά τη χώρα. Αυτό που δεν ήξερε ο Binder ήταν πως θα κατέγραφε την τελευταία εμφάνιση των The Beach Boys πριν αποσυρθεί ο Brian Wilson. Και ακόμα την πρώτη ever βιντεοσκοπημένη εμφάνιση του θρυλικού James Brown.

Το μεγαλύτερο λάθος των Rolling Stones

Η συναυλία περιελάμβανε τους Beach Boys, Chuck Berry, Marvin Gaye, Smokey Robinson, The Supremes μεταξύ άλλων. Live θα έπαιζαν και οι Rolling Stones και ο James Brown με τους Famous Flames. Ο Binder δεν είχε ιδέα ποιός ήταν ο James Brown. Οπότε και αποφάσισε να βάλει τους Rolling Stones να κλείσουν το show.

Αυτό που πρέπει να λάβει κανείς υπόψην είναι ότι παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εμφανιζόμενοι είναι πλέον ενταγμένοι στο Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame, τότε ήταν ακόμα σχεδόν άγνωστοι. Ωστόσο αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι που ο Keith Richards θα ονόμαζε το “μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα των Rolling Stones”.

Παρά την καλύτερη κρίση τους οι Rolling Stones συμφώνησαν να κλείσουν τη συναυλία ακολουθώντας τον James Brown. O Mick Jagger λέγεται πως είχε ισχυρές ενστάσεις γι αυτό όπως και ο ίδιος ο James Brown. “Κανείς δεν ακολουθεί τον James Brown”, φώναξε επανειλημμένως προτού φύγει νευριασμένος. Αν και επέστρεψε στη συνέχεια πιο ήρεμος και συμφώνησε να αφήσει τους Rolling Stones να παίξουν μετά από αυτόν. Ήταν σαν να ήξερε πως οι Rolling Stones επρόκειτο να πάρουν ένα καλό μάθημα.

YouTube video

Ο James Brown παραδίδει μαθήματα

Οι Rolling Stones ξεκινούν να προετοιμάζονται για την εμφάνιση τους και στέκονται λίγα μέτρα από την άκρη της σκηνής. Στη σκηνή περιμένουν οι Famous Flames τον James Brown ο οποίος περπατάει άνετα προς το κέντρο της προτού να ξεσπάσει σε μανιώδεις χορευτικές κινήσεις. Ο παραξυσμός οδηγεί σύντομα στο να χοροπηδήσει όλο το μήκος της σκηνής στο ένα πόδι σε κλασική James Brown κίνηση καθώς οι Flames παίζουν το “Out Of Sight”. Ακολουθεί μια συγκλονιστική εκδοχή του “Prisoner Of Love”.

Ωστόσο η αποκορύφωση έρχεται με το “Please, Please, Please”. O Brown προετοιμάζεται να κάνει το πρώτο ever “cape-act”. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό το χαρακτηριστικό κομμάτι της performance του Brown θα σας το περιγράψω. Ο Brown πέφτει επανειλημμένως στα γόνατα τάχα εξουθενωμένος και ένα μέλος των Flames τον πλησιάζει και του ρίχνει μια κάπα πάνω από τους ώμους. Τον σηκώνει και φεύγουν εκτός σκηνής καθώς η υπόλοιπη μπάντα συνεχίζει να παίζει. Κι εκεί που το κοινό πιστεύει πως το show τελείωσε, ο Brown τρέχει ξανά προς τη σκηνή, πετάει την κάπα στο πάτωμα και συνεχίζει. Ήταν το σήμα κατατεθέν του για 50 χρόνια.

Ωστόσο δεν είχε τελειώσει ακόμα με τους σοκαρισμένους Rolling Stones.

YouTube video

Για να κλείσει την εμφανισή του, ο Brown ξέσπασε σε ένα “Night Train” σε tempo τρεις φορές γρηγορότερο από το κανονικό. Ύστερα έφυγε από τη σκηνή με δύο standing ovations από το κοινό. Λέγεται πως καθώς αποχωρούσε από τη σκηνή και συνάντησε τους Stones τους είπε “Welcome to America”. Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν αν αυτό είναι αλήθεια.

Χρόνια αργότερα σε μια συνέντευξη ο Mick Jagger είχε δηλώσει: “Φυσικά τον αντέγραψα. Αντέγραψα όλες τις κινήσεις μου από εκείνον. Αλλά δεν είναι μόνο οι κινήσεις του, είναι και το attitude που είχε πάνω στη σκηνή. Το αντιγράφεις.”

Και πράγματι παρακολουθώντας τους Rolling Stones τότε είναι λίγο αστείο. Ακολούθησαν τον James Brown και ο Mick Jagger προσπαθεί όντως να αντιγράψει τις κινήσεις του, να χορέψει όπως εκείνος στο άνοιγμα της εμφάνισής τους με το “Around And Around”. Τελικά απλά τα παράτησε και συνέχισε την εμφάνιση γνωρίζοντας πως είχε κάνει λάθος.

Με τα χρόνια ο Jagger έμαθε πραγματικά κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις από τον Brown. Ωστόσο το σημαντικότερο μάθημα που πήρε εκείνος και οι Rolling Stones είναι ότι κανείς δεν ακολουθεί τον James Brown!

Item added to cart.
0 items - 0,00