Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Αντίο στον Peter Green των Fleetwood Mac

Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος κιθαρίστας και συνιδρυτής των Fleetwood Mac.

Peter Green

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1946 ο Peter Green, πρωτογνώρισε την επιτυχία ως κιθαρίστας όταν αντικατέστησε τον Eric Clapton στους Bluesbreakers το 1965. Ήταν εκεί όπου γνώρισε τον ντράμερ Mic Fleetwood. Δύο χρόνια αργότερα οι δύο τους θα ίδρυαν τους Fleetwood Mac. Για τη νέα μπάντα τους θα επιστράτευαν μάλιστα κι άλλο ένα μέλος των Bluesbreakers, τον μπασίστα John McVie.

Ο 23-χρονος τότε Peter Green έχει τα ηνία αυτής που θα γινόταν μια από τις πιο εμβληματικές μπάντες των 70ς. Κυκλοφορούν τρία άλμπουμ ξεκινώντας με το ομώνυμο τους το 1968. Η μπάντα γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το instrumental single “Albatross” γραμμένο από τον ίδιο. Αυτό φτάνει στην κορυφή του UK singles chart, ενώ το επόμενο, “Man Of The World” σκαρφαλώνει στο νούμερο 2. Ο Peter Green έγραψε επίσης το κομμάτι “Black Magic Woman” για τη μπάντα το 1968. Αργότερα το τραγούδι γίνεται επιτυχία για τον Santana.

YouTube video

Οι Fleetwood Mac του Peter Green

Οι Fleetwood Mac κάτω από την ηγεσία του Peter Green ήταν πολύ διαφορετικοί. Όπως και οι Bluesbreakers του John Mayall, ο Peter Green έχοντας μελετήσει τους δίσκους των Screamin’ Jay Hawkins, Howlin’ Wolf, Memphis Slim κ.α, παρέμεινε πιστός στην blues. Εκεί όπου ο Clapton, αποχωρώντας από τους Bluesbreakers για να ξεκινήσει τους Cream, ανοίγεται σε άλλους ορίζοντες, ο Peter Green είναι ένας ξεκάθαρα blues (και άξιος) κιθαρίστας.

Έπειτα από το δεύτερο άλμπουμ τους, ‘Mr. Wonderful’, οι Fleetwood Mac κυκλοφορούν έναν από τους πιο κριτικά-αναγνωρισμένους δίσκους τους, ‘Then Play On’, το 1969. Δυστυχώς αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο του Peter Green με τους Fleetwood. Η ψυχική του υγεία άρχισε να φθίνει και αργότερα διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, περνώντας αρκετό καιρό σε ψυχιατρικές κλινικές.

YouTube video

Ο Peter Green συνέχισε να κάνει μουσική κυκλοφορώντας το πρώτο σόλο άλμπουμ του ‘The End Of The Game’ το 1970. Για λίγο καιρό μάλιστα, επανασυνδέθηκε εφήμερα με τους Fleetwood. Ωστόσο τα ψυχολογικά προβλήματα τον ταλαιπωρούσαν διαρκώς μέσα στη δεκαετία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Mic Fleetwood έστησε ένα tribute show για τον Peter Green, προσελκύοντας φίλους και θαυμαστές όπως ο David Gilmour, Billy Gibbons, Pete Townsend, Steven Tyler κ.α. “Ήθελα ο κόσμος να γνωρίζει πως δεν έφτιαξα εγώ τους Fleetwood Mac. O Peter Green το έκανε. Και ήθελα να γιορτάσω αυτά τα πρώτα χρόνια της μπάντας που ξεκίνησαν μια πορεία που συνεχίζει 50 χρόνια αργότερα. Ο Peter Green ήταν ο μεγαλύτερος μου μέντορας…”. , είχε δηλώσει τότε ο Fleetwood.

YouTube video

Στην εποχή του δεν υπήρχε στον κόσμο της rock&roll κιθάρα όμοια με εκείνη του Peter Green.

Όταν η βρετανική blues απαιτούσε τεχνική αρτιότητα, ο Peter Green σίγουρα κατείχε τη δεξιοτεχνία. Αλλά είχε και κάτι ακόμα. Συναίσθημα. Και ήταν αυτό που τελικά έκανε το παίξιμο του υπερβατικό. Μπορεί όταν βγήκε το ‘Rumours’ το όνομα του να είχε σχεδόν ξεχαστεί από τις σελίδες της μουσικής ιστορίας. Όμως ήταν η δική του έμπνευση που ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη. Και ο ίδιος ενέπνευσε δεκάδες άλλους κιθαρίστες και μουσικούς αργότερα.

YouTube video

Αντίο Peter Green.

Item added to cart.
0 items - 0,00