Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Ennio Morricone και ο ήχος του μοντέρνου σινεμά

Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός μαέστρος και μουσικοσυνθέτης Ennio Morricone.

ennio morricone

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών ο Ennio Morricone. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ρώμης έπειτα από μια πτώση έχοντας σπάσει το πόδι του.

Ο Ennio Morricone γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1928 στη Ρώμη. Θεωρείται ο πατέρας του soundtrack του μοντέρνου κινηματογράφου έχοντας γράψει τη μουσική για πάνω από 400 ταινίες και 100 κλασικά έργα. Ο μεγάλος μαέστρος έγινε γνωστός για τη δραματική ενορχήστρωση των spaghetti western του Sergio Leone στα 60ς. Ανάμεσα σε αυτά, τα αριστουργηματικά, “Για μια χούφτα δολλάρια” και “The Good, The Bad and The Ugly”. Αν και φυσικά πιο αναγνωρίσιμος για τα western, συνέθεσε τη μουσική και για αρκετές άλλες κλασικές ταινίες. Τα “Cinema Paradiso”, “The Untouchables”, “The Mission”, “La Cage Aux Folles” και “The Hateful Eight” απλώς δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς τη μουσική του. Για το τελευταίο μάλιστα, “The Hateful Eight” του Quentin Tarantino απέσπασε και το βραβείο Όσκαρ, το 2016.

ennio morricone

Το τικ ενός ρολογιού τσέπης. Μια πινακίδα που τρίζει με τον άνεμο. Οι παλλόμενες χορδές μιας γκιμπάρντας. Απειλητικά σφύριγματα. Και ο διαπεραστικός ήχος “ah-ee-ah-ee-ah”. Μελωδίες συνώνυμες με το τοπίο της άγριας δύσης. Συνώνυμες με τον Ennio Morricone.

Ο πολυτάλαντος και σημαίνων συνθέτης και μαέστρος συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Brian De Palma, John Carpenter, Bernardo Bertolucci, Roman Polanski, Quentin Tarantino. Όλοι ήθελαν τη μουσική του Ennio Morricone στις ταινίες του. Γιατί μέσα από αυτή τα φιλμ αποκτούσαν άλλη υπόσταση. Μια νότα του μπορούσε να διαφοροποιήσει το νόημα μιας σκηνής με τρόπο διακριτικό αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικό.

Ο Ennio Morricone βραβεύτηκε πολλές φορές για τη συμβολή του έργου του με αρκετά lifetime achievement awards. Επηρέασε επίσης σχεδόν κάθε άλλο σύγχρονο συνθέτη μουσικής ταινιών και τηλεόρασης. Είχε ως αρχή να ασχολείται ο ίδιος με κάθε στάδιο της μουσικής επένδυσης. Συνθέτει, ενορχηστρώνει και διευθύνει. Σήμερα, το παράδειγμα του ακολουθούν κι άλλοι σημαντικοί του χώρου.

ennio morricone

To legacy που αφήνει πίσω του ο Ennio Morricone είναι τελικά ανυπολόγιστης αξίας. Διαμόρφωσε και καθόρισε τον ήχο του μοντέρνου κινηματογράφου και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα soundtrack.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Item added to cart.
0 items - 0,00