Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

25 χρόνια από το θάνατο του Kurt Cobain

Σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 1994, ο Kurt Cobain βάζει τέλος στη ζωή του.

25 χρόνια αργότερα οι Nirvana, οι θεοί της 90ς grunge, και ο ίδιος ο Kurt Cobain, ζουν ακόμα μέσα από τα τραγούδια τους.

Ο Kurt Cobain γεννήθηκε στο Aberdeen της Washington στις 20 Φεβρουαρίου 1967. Για όσους έχουν δει το “Montage of Heck” ή τελοσπάντων έχουν διαβάσει για τον Cobain, ήταν πάντα ένα συνεσταλμένο παιδί. Σύμφωνα με την οικογένεια του ήταν ατίθασος, φοβερά ανασφαλής, με μια έντονη ανάγκη για προσοχή και αγάπη. Αργότερα και με την πίεση της δημοσιότητας αυτές οι ανασφάλειες πήραν τη μορφή αλκοολισμού και εθισμού στην ηρωίνη. Ώσπου τελικά ο Kurt Cobain δεν άντεξε άλλο και αυτοκτόνησε. Βρέθηκε πυροβολημένος στο σπίτι του στην ηλικία των 27 ετών (το γνωστό και μακάβριο club των 27). Κανείς δεν ξέρει τελικά γιατί ο Kurt Cobain στο απόγειο της επιτυχίας του απόφασισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Και τελικά δεν θα μάθουμε και ποτέ.

Kurt Cobain

Nirvana

Οι Nirvana ιδρύθηκαν το 1987 από τον (κιθαρίστα και frontman) Cobain και τον μπασίστα Krist Novoselic, με τον Dave Grohl, ο τελευταίος και πιο γνωστός από τους drummer που πέρασαν, να μπαίνει στη μπάντα το 1990. Μολονότι η καριέρα του συγκροτήματος ήταν σχετικά εφήμερη φαίνεται σαν να υπήρχαν για δεκαετίες. Σαν να μην σταμάτησαν ποτέ. Σαν ο Kurt Cobain να μην πέθανε ποτέ. Από τους πρωτοπόρους και πιο σημαντικές μορφές της grunge μουσικής που είδε το απόγειο της στα 90ς, οι Nirvana θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Χιλιάδες θρήνησαν τον θάνατο του Cobain και την διάλυση των Nirvana. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν σταματήσαμε ποτέ να τους ακούμε. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ.

Στη σύντομη καριέρα τους μέχρι το θάνατο του Kurt Cobain το 1994, οι Nirvana κυκλοφόρησαν τρία στούντιο άλμπουμ. Το ντεμπούτο τους ήταν το ‘Bleach’ (1989). Ακολούθησε το εμβληματικό ‘Nevermind’ (1991) που τους εκτόξευσε στην κορυφή σαν μπαντά και έχει ένα από τα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής. Το 1993 κυκλοφόρησε το ‘In Utero’, που έμελλε να είναι και το τελευταίο τους.

Οι Nirvana ήταν σημαδιακοί γιατί ήταν διαφορετικοί. Ο Kurt Cobain, όπως και να τον θυμόμαστε ήταν ένας έμφυτος και λυρικός στιχουργός. Η μουσική τους αντηχούσε στα σπλάχνα της Generation X και ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να ξεπεράσεις το απίστευτο impact που είχαν τα τραγούδια τους.

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Kurt Cobain, θυμόμαστε τα πιο σημαντικά τραγούδια του με τους Nirvana.

Smells Like Teen Spirit – Nevermind, 1991

About A Girl- Bleach, 1989 

YouTube video

Drain You- Nevermind, 1991 (B-Side)

YouTube video

Heart-Shaped Box- In Utero, 1993 

YouTube video

All Apologies- In Utero, 1993

Come As You Are- Nevermind, 1991

Lithium- Nevermind, 1991

YouTube video

Aneurysm- Nevermind, 1991 (B-Side)

YouTube video

In Bloom- Nevermind, 1991

YouTube video

You Know You’re Right- In Utero, 1993 (released 2002)

YouTube video

Το τελευταίο κομμάτι που ηχογράφησε ο Kurt Cobain με τους Nirvana πριν το θάνατό του, από το ομώνυμο greatest hits album, Nirvana (2002).

Kurt Cobain

25 χρόνια αργότερα, είναι περίεργο αν ρωτήσεις 90ς kids οι περισσότεροι θυμούνται ακόμα που βρίσκονταν την ημέρα που πέθανε ο Kurt Cobain. Όμως τελικά, και θα ακουστώ γραφική το ξέρω, η μουσική δεν πεθαίνει  και τα τραγούδια των Nirvana όσες φορές και να τα ακούσεις δεν θα παλιώσουν ποτέ.

Item added to cart.
0 items - 0,00