Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Jeff Buckley: Το ‘Grace’ 22 χρόνια μετά το θάνατο του

Στις 29 Μαίου 1977 ο Jeff Buckley πέθανε σε ηλικία 30 χρονών.

22 χρόνια μετά το θάνατό του, το ένα και μοναδικό ολοκληρωμένο άλμπουμ του, ‘Grace’ , παραμένει ένα από τα καλύτερα στην ιστορία.

Jeff Buckley

Ο Jeff Buckley γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, το 1966. Μεγάλωσε βυθισμένος στον κόσμο της μουσικής. Mε τη μητέρα του να είναι κλασσική τσελίστρια και τον βιολογικό του πατέρα τραγουδιστή και συνθέτη της folk και jazz. Από μικρός άκουγε Led Zeppelin, Queen, The Who και Pink Floyd. Αργότερα, πέρασε αρκετά χρόνια παίζοντας ως κιθαρίστας σε μπάντες, από jazz, reggae μέχρι rock και heavy metal.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετακόμησε στη Νέα Υορκή όπου ξεκίνησε να παίζει covers σε διάφορους χώρους του East Village στο Μανχάταν, όπως το Sin-e. Οι εμφανίσεις αυτές του απέφεραν σημαντικό κοινό και αρκετές προτάσεις από δισκογραφικές. Τελικά, υπέγραψε με την Columbia και το 1994 ηχογράφησε το ‘Grace’.

Jeff Buckley- ‘Grace’

Το πρώτο, και αυτό που έμελλε να είναι και το τελευταίο, στούντιο άλμπουμ του Jeff Buckley κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1994. Τα επόμενα τρία χρόνια ακολούθησαν περιοδείες σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία. Τα δέκα μελαγχολικά και τρυφερά κομμάτια του ‘Grace’ κινούνται κάπου ανάμεσα στην folk, jazz και rock. Ίσως το πιο γνωστό απ’ όλα, ωστόσο, είναι το cover του “Hallelujah” του Leonard Cohen. Αυτή, μέχρι σήμερα, παραμένει μια από τις ωραιότερες εκτελέσεις του τραγουδιού αν όχι η καλύτερη.

Τρια τραγούδια στο σύνολο από το δίσκο είναι covers. Εκτός από το “Hallelujah”, ο Buckley ηχογράφησε το “Corpus Christi Carol” και το “Lilac Wine”, βασισμένο στην εκδοχή της Nina Simone.

Jeff Buckley

Στην ουσία η αξία του ‘Grace’ αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα. Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά είχε χαμηλές πωλήσεις και μέτριες κριτικές. Σιγά σιγά άρχισε να κερδίζει κριτικούς και κοινό ώσπου βρέθηκε ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Ίσως ένα μέρος της επιτυχίας του να είναι ο θρύλος του μοναδικού άλμπουμ του Jeff Buckley. Άλλο ένα μέρος όμως είναι η μαεστρία και αυτή η αιθέρια ποιότητα που διακρίνουν τα κομμάτια και τη φωνή του.

Υπάρχει κάτι που τρυπώνει κάτω από το δέρμα σου όταν ακούς το άλμπουμ. Ένα ρεύμα που σε διαπερνάει. Σε πιάνει ένα σφίξιμο στην καρδιά. Αν έχεις ακούσει το “Lover, You Should Have Come Over” καταλαβαίνεις για ποιο πράγμα μιλάω.

YouTube video

‘My Sweetheart The Drunk’

Το 1996 ο Jeff Buckley και η μπάντα του σταμάτησαν τις περιοδείες με σκοπό να ηχογραφήσουν ένα δεύτερο άλμπουμ. Εκείνος μετακόμησε στο Μέμφις το 1997 όπου και θα συνέχιζε να δουλεύει πάνω στο καινούριο του άλμπουμ με τίτλο ‘My Sweetheart The Drunk’. Πριν προλάβει να το ολοκληρώσει, στις 29 Μαίου 1997 πνίγηκε στον ποταμό Μισσισσιππί. Το σώμα του βρέθηκε στις 4 Ιουνίου και ο θανατός του ορίστικε ως ατύχημα.

Jeff Buckley

Το ‘Sketches For My Sweetheart The Drunk’ είναι το μοναδικό μεταθανάτιο άλμπουμ με ολοκληρωμένα στούντιο tracks και demos του Jeff Buckley. Κυκλοφόρησε το 1998, ένα χρόνο μετά το θάνατο του και κέρδισε θετικές κριτικές. ” Είναι βασανιστικά ημιτελές, αλλά πραγματικά αξιοσημείωτο”.

Με ένα και μοναδικό άλμπουμ στη σύντομη ζωή και καριέρα του ο Jeff Buckley κατάφερε να φτάσει το στάτους ενός σπουδαίου καλλιτέχνη και μιας φωνής που θα αγαπάμε πάντα. Το ‘Grace’ ζει στην ιστορία για να μας θυμίζει τη χάρη και το ταλέντο ενός ακόμα μουσικού που έφυγε πολύ νωρίς…

YouTube video

Item added to cart.
0 items - 0,00