Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Το ‘Definitely Maybe’ των Oasis, 25 χρόνια αργότερα

Το άλμπουμ που έκανε τους Oasis “supersonic”. Η 25η επέτειος από την κυκλοφορία του εμβληματικού ‘Definitely Maybe’.

Oasis

Για τους Oasis ήταν το άλμπουμ που τους εκτόξευσε στην κορυφή. Για τον κόσμο, το ‘Definitely Maybe‘ παραμένει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ των 90ς και ένα καθοριστικό σημείο στην ιστορία της Britpop. Τα αδέλφια Liam και Noel Gallagher κατωχηρώθηκαν ως μια από τις πιο αγαπημένες μπάντες από το Manchester. Ακολούθησαν την επιτυχία του ντεμπούτο άλμπουμ τους με το ‘(What’s The Story) Morning Glory?’, ένα από τα best-selling albums στην ιστορία της μουσικής. Και σε μια από τις πιο sad στιγμές στην μουσική, το 2009, διαλύθηκαν. Επειδή ο Noel είναι, ποια είναι η λέξη που ψάχνω, α ναι, μαλάκας. Αν και ενδεχομένως ο πιο ταλαντούχος απ’ τους δύο.

Βασικά αυτό είναι κάτι που σηκώνει αρκετή κουβέντα και έχει υπάρξει μέρος αρκετών debate. Ποιος είχε πραγματικά το ταλέντο και ποιος ήταν απλά along for the ride; Ήταν κι οι δύο εξίσου ταλαντούχοι και απλά δεν τα έβρισκαν δημιουργικά; Είναι ο Noel όσο αδιανόητα εκνευριστικός φαίνεται και συμπεριφέρεται; Συζητήστε…

Ας επικεντρωθούμε για την ώρα στο ‘Definitely Maybe’. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου του 1994 και έγινε σχεδόν στιγμιαία εμπορική επιτυχία, λαμβάνωντας διθυραμβικές κριτικές. Είχαν προηγηθεί ήδη τα singles “Supersonic”, “Shakermaker” και “Live Forever” που εξασφάλισαν ένα γόνιμο έδαφος γι αυτό που θα γινόταν ένα από τα καλύτερα ντεμπούτο όλων των εποχών. Για την εποχή, μάλιστα, ήταν το γρηγορότερο σε πωλήσεις ντεμπούτο άλμπουμ μέχρι τότε. Αναβίωσε την Britpop και αποτέλεσε μια ανάσα αισιοδοξίας σε μια εποχή που μεσουρανούσε η σκοτεινότερη grunge.

Η ιστορία του ‘Definitely Maybe’

Κάπου στα τέλη του 1993 οι Oasis έκλεισαν το Monnow Valley Studio για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ. Ωστόσο ο παραγωγός τους Dave Batchelor ήταν το λάθος άτομο για τη δουλειά. Εκτός αυτού το στούντιο κόστιζε 800 λίρες τη μέρα, οπότε όταν οι προσπάθειες απεδείχθησαν αποτυχημένες η μπάντα άρχισε να πανικοβάλλεται. Παρόλο που προσπάθησαν να σώσουν ότι υλικό είχαν ήδη ηχογραφήσει οι Oasis δεν ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Τον Ιανουάριο του 1994 οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν ξανά, αυτή τη φορά στο Sawmills Studio με παραγωγούς τους Noel Gallagher και Mark Coyle. Αποφασίστηκε πως ο καλύτερος τρόπος να αναπαράγουν τον ζωντανό ήχο τους ήταν χωρίς ηχομόνωση ανάμεσα στα διάφορα μουσικά όργανα. Όμως και πάλι το αποτέλεσμα δεν χαροποιούσε κανέναν και οι πιθανότητες για άλλη προσπάθεια ηχογράφησης ήταν μηδαμινές.

Σε απελπισία ο Marcus Russel από τη δισκογραφική τους επικοινώνησε με τον παραγωγό Owen Morris ο οποίος είχε ήδη μιξάρει κάποια κομμάτια τους. Ό,τι είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν καταστροφή. Ο Morris πήρε το υλικό και το πήγε στο στούντιο του Johnny Marr, ο οποίος φάνηκε αηδιασμένος με τη δουλειά, και επιχείρησε να κάνει το mastering του άλμπουμ.  Εκεί επηρεασμένος από τεχνικές tape delay στο ‘Instant Karma’ του Lennon, τα drums στο ‘Low’ του Bowie, άρχισε να κόβει και να ράβει και να προσθέτει νότες και background όργανα. Τελικά, ο Morris ολοκλήρωσε και την τελική μίξη του άλμπουμ το Μάιο εκείνης της χρονιάς.

Ο μουσικός δημοσιογράφος John Harris παρατήρησε: “Το θαύμα είναι πως μουσική που άλλαξε τόσα χέρια, κατάφερε να έχει τέτοια δυναμική. Ο σωρός από κιθάρες που κληρονόμησε ο Morris επανασχηματίστηκε σε κάτι θετικό.”

Oasis

Oasis 25 χρόνια μετά

Οι Oasis μπορεί πλέον να μην είναι μαζί ωστόσο έχουν αφήσει ισχυρό legacy και ο αντίκτυπος τους στη μουσική είναι εμφανής σε πολλές μπάντες που έκτοτε έχουν επηρεαστεί από εκείνους. Εν μέσω συζητήσεων που καλούν τα αδέλφια να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη και να επανενωθούν ο Noel φαίνεται να βαδίζει σταθερά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πέρα από τις προσβολές που ανταλλάσει με τον Liam στον ελεύθερο του χρόνο έχει δηλώσει επίσης πως σκοπεύει να πουλήσει όλα τα original masters του σε όποιον δώσει την υψηλότερη προσφορά.

Ωστόσο, για την 25η επέτειο του καθοριστικού ‘Definitely Maybe’, οι Oasis ανακοίνωσαν ένα νέο podcast σε 4 μέρη, με τον τίτλο “Listen Up”. Το podcast περιλαμβάνει συζητήσεις με μουσικούς, φαν, φίλους, αλλά και πολλούς από εκείνους, όπως ο Owen Morris, που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του άλμπουμ. “Είναι η ιστορία εκείνης της περιόδου και οι αυτόπτεις μαρτυρίες για το τί συνέβη όταν οι Oasis έγιναν supersonic”, λέει ο δημιουργός του Matt Everitt.

Επιπλέον, στα πλαίσια της επετείου κυκλοφόρησε και ένα καινούριο βιντεοκλίπ στο επίσημο κανάλι των Oasis στο YouTube. Αυτό, για το “Fade Away”, το cult κομμάτι από τη B-side του “Cigarettes & Alcohol”.

YouTube video

Χαζεύοντας το Beatles-inspired εξώφυλλο με τον Liam ξαπλωμένο στο ξύλινο πάτωμα με ένα ποτήρι χυμό Ribena δίπλα του… Ακούγοντας το “Slide Away”, είναι δύσκολο να φανταστείς πως έχουν περάσει 25 χρόνια από το ‘Definitely Maybe’. Ή ότι οι Oasis δεν είναι πλέον μαζί σαν συγκρότημα.

Από αυτή την άποψη είναι γλυκόπικρο να έχεις στα χέρια σου ένα άλμπουμ που ακούγεται το ίδιο δυναμικό, το ίδιο πρωτοποριακό με τότε.

Αλλά χαίρεσαι που το ‘Definitely Maybe’ και οι Oasis υπήρξαν καθόλου.

Item added to cart.
0 items - 0,00