Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

‘Circles’- Ο Mac Miller στη μεταθάνατον ζωή του

Το ‘Circles’ είναι το μεταθανάτιο άλμπουμ που σε κάνει να εύχεσαι ο Mac Miller να ήταν ακόμα κοντά μας.

Mac Miller

Είναι πάντα θλιβερό όταν ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του. Ακόμα περισσότερο όταν αυτός έχει ένα μονάδικο ταλέντο που αγγίζει τον κόσμο του γύρω του με άμεσο τρόπο. Το club των 27 φυσικά είναι μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τί θα έκαναν τώρα οι Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Jim Morrison, Janis Joplin εάν ζούσαν ακόμα. Πόσο παραπάνω θα είχαν αγγίξει το κοινό αν είχαν απλώς λίγο περισσότερο χρόνο; Πόση εκπληκτική μουσική θα μας είχαν προσφέρει;

Ο Mac Miller είναι μια τέτοια περίπτωση. Αν και technically όχι στο club των 27 αφού πέθανε στα 26 του χρόνια, είναι από εκείνες τις μορφές που είχαν ακόμα πολλά να δώσουν. Λυπάμαι μόνο που τον ανακάλυψα μετα-θάνατον. Η ιδέα της hip-hop δεν με τράβαγε, είχα κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό μου. Το όνομα Mac Miller το ήξερα μόνο από το occasional gossip που έβλεπα σχετικά με τη σχέση του με την Arianna Grande. Μου φαινόταν εντωμεταξύ πολύ άδικο που όλοι πέσανε να τη φάνε. Αλλά από την άλλη ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς κάποιον που πολεμάει τους δικούς του δαίμονες. Και ο Mac Miller είχε πολλούς. Δυστυχώς όπως πολλές μουσικές ιδιοφυίες είχε κατάθλιψη την οποία προσπαθούσε να γιατρέψει με ναρκωτικά.

Ήταν όμως ανοιχτός με αυτό. Στη μουσική του συχνά μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία. Είναι ένα από τα πράγματα που λάτρεψα σ’ αυτόν. Είναι άμεσος και relatable, δεν φοβάται να γίνει ευάλωτος με το κοινό του. Τα κομμάτια του αψηφούν τα όρια της hip-hop, αντ’ αυτού φτιάχνει κομμάτια μελωδικά, συχνά μελαγχολικά με βαθύ λυρισμό και συναίσθημα.

Mac Miller

‘Swimming’- Ένα μοντέρνο αριστούργημα

Το άλμπουμ ‘Swimming’, που ο Mac Miller κυκλοφόρησε λίγο πριν το θάνατο του το 2018, είναι πραγματικά αριστουργηματικό και λίγο προφητικό. Είτε βρίσκεται σε ένα ασανσέρ με προορισμό τον Παράδεισο είτε σε φέρετρο στο οποίο χαράσει τη φράση “Memento mori” (θυμίσου (πρέπει) να πεθάνεις) ο Mac Miller φαίνεται να γνώριζε ότι θα κατέληγε, σε κάποιο βαθμό. Το single “Self Care” έγινε το υψηλότερο charting κομμάτι της καριέρας του. Είναι ένα τραγούδι που αποτελείται στην ουσία μουσικά από δύο κομμάτια, τα “Self Care” και “Oblivion”. Από κλειστοφοβικό και σκοτεινό περνάει σε κάτι αέρινο και αβαρή καθώς περιγράφει την πορεία της προσωπικής απεξάρτησης του. Μακάρι να τα είχε καταφέρει.

Στο δίσκο πραγματοποιείται ένα ταξίδι προς την αποδοχή του εαυτού, μέσα από 13 κομμάτια που σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περίμενες από το Mac Miller. Ωστόσο είναι αυτός ο εσωτερισμός που κάνει το άλμπουμ υπερβατικό και τελικά θριαμβευτικό. Είναι η μετεξέλιξη από την αυτοκαταστροφή στην λύτρωση που περιγράφεται με τρόπο αληθινό και ειλικρινή. Το ωραιότερο, ίσως, κομμάτι του δίσκου το βρίσκουμε στην αρχή του με το “Come Back To Earth” όπου μας εξομολογείται “I just need a way out of my head, I’ll do anything for a way out”. Και έπειτα “In my own way, this feel like living-Some alternate reality-And I was just drowning, but now I’m swimming- Through stressful waters to relief”.

Το άλμπουμ δικαιωματικά κατατάσσεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα άλμπουμ της δεκαετίας.

YouTube video

Επίσης θα ήταν καλό να ανεφέρω πως και το ‘The Divine Feminine’ του 2016 ήταν ακόμα ένας εξαιρετικός δίσκος. Ίσως σε κάποιο βαθμό να του λείπει η ωριμότητα και η διορατικότητα του ‘Swimming’. Ωστόσο αποτελεί κι εκείνος ένα φανταστικά εκλεκτικό και μεθυστικό soundboard που φαντάζει εκπλεπτισμένο όσο και διαχρονικό.

Circles

Το νέο posthumous άλμπουμ του Mac Miller, ‘Circles’, κυκλοφορεί στις 17 Ιανουαρίου δύο μέρες πριν από αυτά που θα ήταν τα 28α γενέθλια του. Είχε αρχίσει να δουλεύεται λίγο πριν το θανατό του και προοριζόταν να λειτουργήσει σαν συνοδευτικό άλμπουμ του ‘Swimming’. “Δύο διαφορετικά μουσικά στυλ που όμως ολοκληρώνουν το ένα το άλλο και κλείνουν έναν κύκλο”. Με 12 κομμάτια γραμμένα ως επί το πλείστον από το Miller, με το συνεργάτη του Jon Brion, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει το άλμπουμ βασισμένος σε συζητήσεις που έκανε με τον Miller πριν πεθάνει.

To ‘Circles’ είναι η φυσική συνέχεια του ‘Swimming’. Οι θεματικές του νερού που ρέει και της μελαγχολικής ματαιότητας συνεχίζονται. Ωστόσο δεν είναι όλα ζοφερά. Υπάρχουν μερικές funky αναλαμπές μέσα στο ‘Circles’ που το κάνουν να φαντάζει πιο ανάλαφρο και πρόσχαρο. Είναι ένας σχεδόν αισιόδοξος επίλογος στη ζωή του εντυπωσιακά ταλαντάχου καλλιτέχνη. Υπάρχει μια ήρεμη, παλ, αισθητική στα δύο συντροφικά άλμπουμ. Αλλά εκεί όπου το ‘Swimming’ ήταν πιο φαταλιστικό το ‘Circles’ διακατέχεται από έναν ιδεαλισμό, σαν ο Miller να έψανχε έναν τρόπο να σπάσει το φαύλο κύκλο και να επιτύχει την κάθαρση.

Αν και λυπητερό, είναι ταιριαστό που η τελευταία πράξη του Mac Miller είναι μια προσωπικής αναμόρφωσης και αυτοολοκλήρωσης. Και με ορισμένους τρόπους ίσως καταφέρνει να προσφέρει στους φαν του αυτή την αίσθηση της κάθαρσης, έστω και μεταθάνατον.

Item added to cart.
0 items - 0,00