Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Bill Withers: “έφυγε” ο εμβληματικός καλλιτέχνης των 70ς

Ο Bill Withers, ο θρυλικός τραγουδιστής της soul, πέθανε σε ηλικία 81 χρονών.

Bill Withers

Από χθες ο κόσμος της μουσικής θρηνεί άλλη μια σπουδαία καλλιτεχνική μορφή. Ο Bill Withers, ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και στιχουργούς όλων των εποχών, κατέληξε στις 3 Απριλίου 2020 από καρδιά. Έγινε γνωστός από κομμάτια όπως το εμβληματικό “Ain’t No Sunshine”, και “Lean On Me”. Από την αρχή της καριέρας του στα 70ς απέκτησε τεράστια επιρροή στη μουσική αλλά και στις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών. Για τον ίδιο όμως, το πιο σημαντικό ήταν ίσως η επιρροή που είχε στην κοινωνία και την περιθωριοποιημένη Αφροαμερικάνικη κοινότητα της εποχής.

“Γράφω και τραγουδάω για οτιδήποτε μπορώ να καταλάβω και να νιώσω. Νιώθω ότι είναι πιο υγιές να κοιτάς τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο και όχι μέσα από καθρεφτή. Διαφορετικά, το μόνο που βλέπεις είναι ο εαυτός σου και ό,τι βρίσκεται πίσω σου.”

Αυτό το βροχερό Σάββατο, θυμόμαστε τη μουσική του Bill Withers και το impact που είχε σε όλους μας που τον ακούμε.

YouTube video

Ο Bill Withers γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1938, ο νεότερος από έξι αδέλφια. Το πρώτο του άλμπουμ ήρθε το 1971 με τίτλο ‘Just As I Am’. Ο δίσκος περιείχε το hit τραγούδι του “Ain’t No Sunshine” που αρχικά ήταν B-side track. Ένα χρόνο αργοτέρα ακολούθησε η κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του, ‘Still Bill‘. Σε αυτό βρίσκουμε τo πλέον-κλασικο-κομμάτι του “Lean On Me”. Λίγο αργότερα το τρίπτυχο της επιτυχίας ολοκληρώνεται με το “Lovely Day”.

Την ίδια εποχή υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia, με την οποία ωστόσο δεν ταίριαξε ποτέ. Ο Withers ήταν συνεχώς δυσαρεστημένος με τα στελέχη της δισκογραφικής που προσπαθούσαν να του αποσπάσουν την δημιουργική του εξουσία για να πουλήσουν δίσκους. Οι τακτικές της μουσικής βιομηχανίας τον είχαν κουράσει, ώσπου τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική το 1985.

YouTube video

Έκτοτε, ο Bill Withers έζησε μια ησυχή ζωή με τη γυναίκα του, μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά τους, με μόνο περιστασιακές εμφανίσεις και συνεντεύξεις. Αλλά όχι προτού κερδίσει τρια Grammy ως στιχουργός για τις τρεις σπουδαιότερες επιτυχίες του. Από το 1970 εώς το 1985, παρά την πρώιμη συνταξιοδότηση του, κατάφερε να παραμείνει αντικομφορμιστής και να αφήσει ένα συναρπαστικό legacy πίσω του.

Το 2015 είχε πει στο Rolling Stone: “Δεν είμαι βιρτουόζος. Αλλά κατάφερα να γράψω τραγούδια με τα οποία ο κόσμος μπορούσε να ταυτιστεί. Δεν είναι και άσχημα για έναν τύπο από το Slab Fork της West Virginia.”

Τώρα, με όλα που συμβαίνουν στον κόσμο το τραγούδι “Lean On Me” έχει επιστρέψει στο προσκήνιο. Άνθρωποι ανά τον πλανήτη που βρίσκονται σε καραντίνα κατέφυγαν στο να το τραγουδούν ο ένας στον άλλο. Δεκαετίες μετά, η μουσική του Bill Withers συνεχίζει να εμπνέει και να δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Όταν ακούς την υπέροχη, ζεστή φωνή του Bill Withers να σου τραγουδάει,

Sometimes in our lives we all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there’s always tomorrow
Lean on me, when you’re not strong
And I’ll be your friend
νιώθεις να σου λέει “μην ανησυχείς, μαζί θα το περάσουμε κι αυτό”.

Rest in peace Bill Withers!

Item added to cart.
0 items - 0,00