Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

Οι Beastie Boys “σαμποτάρουν” τον Donald Trump

Οι Beastie Boys στηρίζουν τον δημοκρατικό υποψήφιο Joe Biden και “σαμποτάρουν” τον Trump στις φετινές αμερικάνικες εκλογές.

Beastie Boys

Οι Beastie Boys έχουν υπάρξει κατηγορηματικοί σχετικά με τη χρήση της μουσικής τους σε διαφημιστικά σποτ. Στη διαθήκη του, ο Adam Yauch, ο οποίος πέθανε το 2012, άφησε σαφείς οδηγίες. Απαγόρευσε “η εικόνα, το όνομα, οποιαδήποτε μουσική ή πνευματική ιδιοκτησία να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς”. Στο παρελθόν μάλιστα οι Beastie Boys έχουν μηνύσει εταιρείες για παράνομη χρήση των κομματιών τους. Ωστόσο φέτος, με τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν έκαναν μια εξαίρεση.

Σε ένα σποτάκι 60 δευτερολέπτων για την καμπάνια του Joe Biden ακούγεται το κομμάτι των Beastie Boys “Sabotage”. Στη διαφήμιση, που προβλήθηκε την Κυριακή, πρωταγωνιστεί ο Joe Malcoun, ιδιοκτήτης του live club The Blind Pig. Η μουσική σκηνή του Malcoun απειλείται με οριστικό κλείσιμο, εξαιτίας της πανδημίας. Είναι μια από τις χιλιάδες άλλες ανά τη χώρα που βρίσκονται σε αυτή τη θέση χωρίς την οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης. “Αυτή είναι η οικονομία του Trump” λέει ο Malcoun στην κάμερα, καθώς από πίσω ακούγεται το “Sabotage” των Beastie Boys. Στο σποτάκι της καμπάνιας Biden ακούγονται επίσης αποσπάσματα από τα κομμάτια “Cannonball” των Breeders και “Where Is My Mind” από τους Pixies.

Ένας εκπρόσωπος του υποψήφιου προέδρου δήλωσε πως οι Beastie Boys δέχθηκαν να χρησιμοποιηθεί το κομμάτι “εξαιτίας της σημασίας αυτών των εκλογών”.

YouTube video

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν αφορίσει τον Trump, απαγορεύοντας οποιοδήποτε συσχετισμό της μουσικής τους με την καμπάνια του. Και δεν είναι λίγοι.

Πρόσφατα, ο Phil Collins εξέδωσε διαταγή παύσης κατά του Trump για τη χρήση του κομματιού “In The Air Tonight” σε ομιλία του. Παράλληλα από το 2016 κιόλας οι Aerosmith, Beatles, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Elton John, Guns N’ Roses, Neil Young, Linkin Park, Queen, και πολλοί ακόμα, έχουν αρνηθεί τη χρήση της μουσικής τους στον Trump. Ο Trump από την πρώτη κιόλας εκλογή του έχει δεχθεί ουκ ολίγα εξώδικα για παράνομη χρήση κομματιών που θεωρούσε ότι θα τον έκαναν κουλ. Στην περίπτωση του Springsteen μάλιστα αντί να κινηθεί νομικά, στήριξε δημόσια την τότε-αντίπαλο του, Hillary Clinton. Όταν λοιπόν ακουγόταν το “Born In The USA” σε ομιλίες του Trump το κοινό τον γιουχάριζε.

YouTube video

Η χρήση του “Sabotage” σε πολιτική καμπάνια είναι σημαντική. Ιδίως όταν μιλάμε για μια χώρα που όλα κινούνται γύρω από την ποπ κουλτούρα. Οι celebrities κρατούν ιδιαίτερο κύρος και φυσικά επηρεάζουν την κοινή γνώμη ακόμα και πολιτικά. Ως αποτέλεσμα, μια κίνηση όπως εκείνη των Beastie Boys αποτελεί στην ουσία επίσημη σφραγίδα έγκρισης του υποψηφίου.

Update:. Κατόπιν παρενοχλήσεων που δέχθηκε η οικογένεια Malcoun από υποστηρικτές του Trump το σποτ αφαιρέθηκε από την καμπάνια Biden. 

Item added to cart.
0 items - 0,00