Kαλέστε μας για ενημέρωση παραγγελιών Δευτέρα - Παρασκευή 3-6 μμ

‘All I Want For Christmas Is You’: Η ιστορία ενός ύμνου

Το ‘All I Want For Christmas Is You’ της Mariah Carey είναι περισσότερο από ένα τραγούδι.

Ο επίσημος ύμνος των Χριστουγέννων κρύβει μια γλυκόπικρη ιστορία από πίσω.

all I want for Christmas is you

Το αγαπάς. Το μισείς. Μισείς να το αγαπάς. Όπως και να έχει το ‘All I Want For Christmas Is You’ για δυο δεκαετίες είναι όσο αναπόφευκτο τις μέρες των Χριστουγέννων όσο τα μελομακάρονα και οι παράξενοι, κιτς στολισμοί στην πόλη. Φυσικά εγώ αγαπώ όλα αυτά τα πράγματα. Λατρεύω τα Χριστούγεννα σε παθολογικό βαθμό και θα άκουγα χριστουγεννιάτικη μουσική όλο το χρόνο αν δεν με ένοιαζε να μην έχω φίλους. Το ‘All I Want For Christmas Is You’ είναι κάπως σαν το δικό μου ~insert Beatles song~. Με κάνει χαρούμενη, το θεωρώ κομματάρα και προσκυνάω στο βωμό της ντίβας της pop, της βασίλισσας των Χριστουγέννων, Mariah. Εξού αποφάσισα να σας διηγηθώ μια ιστορία.

Βλέπετε το Μαράκι μας δεν ήταν πάντα μια ντίβα του παγκόσμιου μουσικού πενταγράμμου. Είχε μια δύσκολη και φτωχική παιδική ηλικία για την οποία αποφεύγει να ανοίγεται. Την ρωτάνε για την παλιά Mariah και εκείνη είναι σε φάση “I don’t know her”.

all I want for christmas is you

H Mariah είναι μιγάς και αντιμετώπισε έντονη φυλετική διάκριση και ρατσισμό στα παιδικά της χρόνια. Η οικογενειακή της ζωή επίσης δεν ήταν η πιο χαρούμενη αφού μεγάλωσε σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον, όπως το θέτει η ίδια. “Πάντα ήθελα τα Χριστούγεννα να είναι τέλεια. Η μητέρα μου προσπαθούσε να τα κάνει διασκεδαστικά. Μερικές φορές τύλιγε φρούτα ή ό,τι άλλο είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει για δώρα.”

“Έλεγα, όταν μεγαλώσω δεν θα αφήσω ποτέ να συμβεί αυτό. Τα Χριστούγεννα θα είναι τέλεια κάθε χρόνο.”

Την εποχή που την πλησίασαν για ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ η Mariah Carey είχε κυκλοφορήσει δύο δίσκους, ‘Mariah Carey’, ‘Emotions’ και ένα EP, ‘Mariah Carey: MTV Unplugged’. Ήταν διστακτική. “Σκεφτόμουν, συνήθως οι καλλιτέχνες δεν βγάζουν χριστουγεννιάτικα άλμπουμ πιο αργά στην καριέρα τους;” Είχε δίκιο. Εκείνο τον καιρό δεν ήταν πολύ τυπικό από έναν καλλιτέχνη να κυκλοφορεί γιορτινό άλμπουμ τόσο νωρίς στην καριέρα του. Και όταν συνέβαινε αυτό συνήθως αποτελούσε cover album χριστουγεννιάτικων τραγουδιών που ο κόσμος ήδη γνώριζε και αγαπούσε. Όντας στιχουργός, ωστόσο, η Carey ήθελε να γράψει μερικά δικά της κομμάτια για το άλμπουμ. Κάτι που αποτελούσε ρίσκο εμπορικά και φυσικά περισσότερη δουλειά.

all I want for Christmas is you

“Θα γράψω από την οπτική του μικρού παιδιού που μεγάλωσε χωρίς χρήματα και ήθελε να έχει τα πιο γιορτινά και χαρούμενα Χριστούγεννα.”

Η Carey λοιπόν πήρε χριστουγεννιάτικα στολίδια και λαμπάκια και στόλισε το στούντιο που βρισκόταν στο σπίτι που μοιραζόταν με τον τότε-σύζυγο της, Tommy Mottola. Κατά κάποιο τρόπο προσπαθούσε να φέρει χαρά και εορταστική ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι, και έναν γάμο, μέσα στο οποίο ένιωθε τελικά παγιδευμένη.

all I want for christmas is you

‘All I Want For Christmas Is You’

Τον Αύγουστο του 1994 η Mariah κάθισε μαζί με τον συνεργάτη της Walter Afanasieff και άρχισε να σκέφτεται όλα της τα αγαπημένα πράγματα για τα Χριστούγεννα -δώρα, χίονι, στολισμοί, τζάκια- και τα συμπεριέλαβε στο κομμάτι.

Το ‘All I Want For Christmas Is You’ περιλαμβάνει στοιχεία από R&B, pop, rock, soul, gospel και άλλα είδη. Ειδικοί έχουν επίσης επισημάνει πως φέρει στοιχεία από τη 50ς και 60ς μουσική των Ronettes και Jackson 5. Από τους στίχους ως τη μουσική είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι κατασκευασμένο για να σε βάζει σε καλή διάθεση.

Η πρώτη performance του ‘All I Want For Christmas Is You’ πραγματοποιήθηκε το 1994 σε ένα μικρό φιλανθρωπικό event. Ο κόσμος φυσικά δεν ήξερε το κομμάτι ακόμα. Για την ακρίβεια το τραγούδι έγινε πρώτα χιτ στην Ιαπωνία. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την καλύτερη της εμφάνιση, τραγουδώντας το κομμάτι, αυτή στο Tokyo Dome.

YouTube video

Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του το ‘All I Want For Christmas Is You’ κυριαρχούσε στα αμερικάνικα charts αλλά δεν ήταν ακόμα το anthem που είναι σήμερα. Το 2000 βρισκόταν μόλις στην 83η θέση του Billboard Hot 100. Ως τα μέσα των 2010ς το κομμάτι είχε αρχίσει να σκαρφαλώνει γύρω στις γιορτές. Το 2013 βρέθηκε στο νούμερο 21, το 2017 στην 7η θέση. Ως το 2018 είχε φτάσει στην 3η θέση του Hot 100.

Ωστόσο, ως ένα από τα πιο γνωστά, πιο τραγουδισμένα, πιο αγαπημένα κομμάτια όλων των εποχών δεν είχε καταφέρει ποτέ να φτάσει το νούμερο 1.

Το ‘All I Want For Christmas Is You’, ένα κομμάτι που γεννήθηκε από την επιθυμία ενός μικρού κοριτσιού να γιατρέψει παιδικά τραύματα, που αντιπροσωπεύει την χαρμόσυνη, γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων περισσότερο από κάθε άλλο αξίζει να γίνει νούμερο 1! Γι αυτό και οι φανς φέτος προσπάθησαν να το φτάσουν εκεί!

Και τα κατάφεραν! Για πρώτη φορά, φέτος το ‘All I Want For Christmas Is You’ βρέθηκε στη θέση no1! It’s a Christmas miracle!

YouTube video

Item added to cart.
0 items - 0,00